Fort Inglese (Fort Saint Hilaire)

Fort English (of Fort Saint Hilaire) is het enige fort dat wordt gepromoot door het plannings- en bouwwil van Napoleon, dat vandaag de dag nog steeds intact is in zijn essentiële kenmerken, zoals ze eraan werden gegeven ten tijde van de bouw in de jaren 1803-1804. . Dit was niet het geval bij nieuwbouw, zoals bij de andere vestingwerken van het vooruitgeschoven front van het verschanste kamp; het project van het Engelse fort (Forte Sain Hilaire) werd in plaats daarvan geënt op de lay-out van een reeds bestaand fort dat dateerde uit het Medici-tijdperk.


Napoleon omgedoopt tot Fort Engels, Fort Saint Hilaire

Napoleon erkende dat het Engelse fort, dat hij omdoopte tot Saint Hilaire, de belangrijkste defensieve rol speelde in de gehele geavanceerde versterkte muur. Volgens hem was het de functie van de batterijen Saint Cloud en Saint Roch om het vuur van het Engelse fort aan te vullen en elke vijandelijke opmars te stoppen. Om dit cruciale punt te versterken werd besloten het fort te beschermen met een ring van drie batterijen die zich uitstrekte naar het platteland en die, gecombineerd met een overdekte loopbrug en beschermd door een gracht, de vijand op afstand had kunnen houden zodat de verdedigers zich konden positioneren. in het fort, om de vlakte te vegen met artillerie van groter kaliber.

De sleutelrol die het fort op zich nam, werd ongetwijfeld bepaald door zijn centrale ligging ten opzichte van de ring van de vijf vestingwerken die de gebastioneerde voorkant van de stad hadden moeten beschermen; door de aanzienlijke hoogte van de heuvel waarop het versterkt was; en tenslotte door het dichtst bij de muren te zijn van de drie grote vestingwerken langs de noordelijke kustlijn van de Middellandse Zee, het laatste verdedigingsgarnizoen buiten het plein tegen een mogelijke belegering. Deze redenen bepaalden de meest complexe militaire architectonische concepten die in Portoferraio werden gecreëerd.


Militair technisch project

Het schema dat ten grondslag ligt aan de plan-volumetrische compositie van het Engelse Fort komt overeen met de samenstelling van een reeks langwerpige kamers met tongewelven op verschillende fronten en op meerdere niveaus. Deze kamers waren aan de lange zijde met elkaar verbonden, zodat de krachten van de gewelven elkaar in evenwicht hielden totdat de zijdelingse krachten op de krachtige ommuring werden vrijgegeven. Deze constructies werden gebouwd in steen, waarbij werd gerekend op muur- en gewelfdiktes die zelden minder dan één strekkende meter bedroegen.

De voorkant richting Portoferraiowerd beschermd door een gracht waarover een brug werd gebouwd voor toegang tot de kazerne. Hier ontwikkelde zich centraal, evenwijdig aan de gevel, een distributiegang om de voor- en achterkamers te ontkoppelen die vanaf de korte zijde toegankelijk waren en aan de andere kant naar buiten gericht waren. Het systeem dat in het Engelse Fort werd toegepast, was een verdubbeling van het systeem dat werd gekozen voor het meer beperkte Forte di Montebello, waar de gang rond de omtrek was gerangschikt om een ​​enkele rij kamers van elkaar te scheiden. De kamers die naar het binnenland uitkeken, hadden verlaagde tondaken en waren ondieper dan die in de andere rij achter de gang, omdat ze op de bovenste verdieping ruimte lieten voor een tweede verdieping met kamers.

Volgens het plan van Montalembert werd wat wij in nautische termen zouden hebben gedefinieerd als een dubbele schietbrug aan de kant van de veronderstelde vijandelijke opmars dus toegepast op het Engelse Fort, met daarboven nog een gewapende positie in de open lucht bovenaan, waarin nog zijn de gidsen te zien waarop de kanonnen en nissen voor hun onderkomen liepen.


Verschillen tussen Fort Montebello en Fort Inglese

Zoals al onderstreept voor het fort Montebello, demonstreert de geveltekening van het Engelse fort de zoektocht naar een architectonische uitstraling, maar ook naar louter militaire effectiviteit. Deze bedoelingen worden verraden door enkele architectonische elementen die hier, als nooit tevoren in de Napoleontische forten op Elba, horizontaal het enige front uitstippelen dat vanuit de diepe greppels naar het frontale zicht van een afstand tevoorschijn komt en dat is dat van de ingang van de stad. kant.

Net als in het fort van Montebello is er een touwbaan die het niveau van het topplatform markeert, waardoor de massieve muur visueel wordt gescheiden van de eenvoudige borstwering. Deze horizontale lijn wordt in het Engelse Fort verdubbeld ten opzichte van de Montebello: een tweede band in gele zandsteen loopt langs de gehele gevel en verbindt de dorpels van de grote ramen, eveneens omzoomd door een gladde omlijsting van hetzelfde materiaal. Het gebruik van deze steen is ook terug te vinden in de ringmoer en stijlen van het toegangsportaal, waar de sluitsteen hardsteen wordt geaccentueerd met een licht reliëf en een grotere hoogte.

Zeer hoge ramen vanaf de gracht

Deze boog wordt in hoogte gemeten om als belastingquotum het touwtraject te hebben dat de ramen van Forte Inglese met elkaar verbindt. Deze openingen zijn, om in hoogte gecentreerd te zijn ten opzichte van het uit de gracht komende deel van de gevel, zeer hoog in vergelijking met het interne loopvlak; dit bepaalt dus een verlaging van de lijn van de geweerspleten ten opzichte van de ramen, wat daarom, samen met de twee bovenliggende snarenbanen, bijdraagt ​​aan het gevoel van horizontaalheid waaraan het hele front deelneemt.

Dit is een ander onderscheidend kenmerk van de gevelindeling van Fort Saint Hilaire vergeleken met Montebello, waar in plaats daarvan de fuseliers aan de kant van het platform met uitzicht op de zee en aan de kant van de toegangsbrug op hetzelfde niveau zijn geplaatst als de ramen. Het is niet alles. Gezien de gedecentraliseerde positie van de toegang werd, omwille van de symmetrie, aan de noordkant van de gevel een tweede vals portaal afgebakend met behulp van hetzelfde decoratieve apparaat van de snaarbaan en de ring rond de vorm, compleet met hardsteen in reliëf in sluitsteen . In tegenstelling tot wat er in Montebello gebeurde, waar het touwtraject ononderbroken langs de hele omtrek van het gebouw liep en elk onderdeel met elkaar verbond, is het decoratieve apparaat in het Engelse Fort beperkt tot de gevel zonder de zijkanten binnen te dringen.

Het aanvalsfront van het fort

Het aanvalsfront van het Engelse fort verdient ook aandacht, waar we in het bovenste gedeelte, dat net uit de grondlijn van de contrescarp komt, enkele afvoeren voor regenwater vinden die de vorm hebben van kanonnenwagens die uit de vliesgevel steken.

Deze oplossing, die misschien afhing van de wens om de vijand te misleiden door te doen alsof hij over een grotere vuurkracht beschikt dan de echte, vormt een architectonisch element dat een uiterst geavanceerd repertoire zelfs nog overtuigender verrijkt, als we denken dat we het hebben over een militair wapen. fort.

Onder deze machicoulis vindt de rij ramen, die intern overeenkomt met de bovenste laag kamers, uitlijning met de lijn van de fusiliers en toont een goedkopere architectonische oplossing. De raamkozijnen, die een boogvormige afsluiting hebben, worden in feite geaccentueerd door zichtbare bakstenen. Zelfs aan de achterkant wordt het gladde, verhoogde snarenparcours niet opgegeven om het belastingquotum van het laatste niveau aan de buitenkant te markeren; de andere scheidingswanden van de gevel van Fort Inglese zijn echter verloren gegaan.

Het lichaam van het fort wordt gecompleteerd met een plein voor de ingang met uitzicht op de gebastioneerde voorkant van het plein; het is omgeven door een ommuring met een tangvorm. Het bovenstaande laat zien dat we te maken hebben met een echt architectonisch werk en niet alleen met de materialisatie van aannames op het gebied van militaire techniek.


Hoe Fort Inglese te bereiken

Fort Inglese ligt buiten het historische centrum van Portoferraio en is gemakkelijk te bereiken door de San Rocco klim te beklimmen, het fort bevindt zich op het hoogste punt.


Map